Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia
8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego dnia jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych, dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, jak również informowanie o konsekwencjach złej diety.
Z tej okazji uczniowie klas 1-3 przygotowali, z pomocą wychowawców, smaczne oraz zdrowe kanapki, owocowe szaszłyki, sałatki i desery według własnych pomysłów. Te niewielkie, kolorowe przekąski są łatwe do wykonania i można je podać na różne okazje. Uczniowie z entuzjazmem uczestniczyli w zorganizowanych zajęciach kulinarnych. Było wesoło, smacznie i sympatycznie. Dzieci potrafiły dzielić się produktami, działać wspólnie i zgodnie. Takie zajęcia były prawdziwą frajdą. Jedzenie nie musi być nudne! Wystarczy pomysł i trochę chęci. (D.W.)