Smacznie, zdrowo, kolorowo
Przedszkolaki z grupy Biedronek i Żabek podjęły wielkie wyzwanie – zamieniły się w małych kucharzy i samodzielnie przygotowały wiosenne kanapki. Na początku przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rąk i przygotowaniu stanowisk wszyscy zabrali się do pracy.
Na stołach zagościły świeże warzywa: sałata, rzodkiewka, pomidor, ogórek. Nie zabrakło wędliny, sera a także pieczywa. Z wielkim zaangażowaniem dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek przedszkolaki kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Samodzielne przygotowanie kanapek dało dzieciom wiele satysfakcji i radości. Nawet największe niejadki zjadały wszystko z apetytem (M.G.)